Δήμος Δίου – Ολύμπου. Ένας τόπος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ιστορία και μυθολογία, πολιτισμό και παράδοση, ψυχαγωγία και διασκέδαση. Σκεπάζεται από τη σκιά του μυθικού Ολύμπου, με την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας και τη δεύτερη των Βαλκανίων, τον Μύτικα (2.918μ). Απολαμβάνει, όμως, τη δροσιά του Θερμαϊκού, με χρυσαφένιες αμμουδιές και καταγάλανα νερά.
Ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συστήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011, με τη συνένωση τριών Δήμων: Λιτοχώρου, Δίου και Ανατολικού Ολύμπου. Mε συνολική έκταση περίπου 500 τ.χλμ, αποτελείται από 12 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, η κάθε μία ξεχωριστή και με τη δική της ιστορία.
Η έδρα του Δήμου, το Λιτόχωρο, αποτελεί τη συνηθέστερη αφετηρία για ορειβατικές εξορμήσεις στο «βουνό των θεών». Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών, οι οποίοι θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του μυθικού βουνού.
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, βρίσκεται το Δίον, ιερή πόλη των Μακεδόνων, αφιερωμένη στο Δία και στους δώδεκα θεούς. Η αρχαιολογική σκαπάνη, έφερε στο φως τη φημισμένη μακεδονική πολιτεία, η οποία έλαμψε στα χρόνια του Βασιλιά Αρχελάου, προς τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ.
Σήμερα ο Αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα, καθώς και το Αρχαίο Θέατρο Δίου, όπου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ολύμπου, αναβιώνει η αρχαία τραγωδία, ενώ διεξάγονται και άλλες παραστάσεις.
Στα νότια του Δήμου βρίσκεται το Κάστρο του Πλαταμώνα, ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, το οποίο ανάγεται στην εποχή της Φραγκοκρατίας. Είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας, της πρώτης πόλης της Μακεδονίας.
Νότια του Δήμου βρίσκονται τα Αρχαία Λείβηθρα, τόπος ταφής του μυθικού Ορφέα, του πιο διάσημου και προικισμένου μύστη, μουσικού και τραγουδιστή της αρχαιότητας.
Όλη η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, παρουσιάζεται στα Μουσεία του. Στο Δίον βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα της ανασκαφής του Δίου και της ευρύτερης περιοχής της Πιερίας. Στον ίδιο οικισμό είναι εγκατεστημένο το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών, όπου λειτουργεί εργαστήρι της τέχνης του ψηφιδωτού. Στο Λιτόχωρο στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει 1.000 περίπου εκθέματα της ναυτικής παράδοσης και κληρονομιάς των Λιτοχωριτών. Η Γεωλογία του Ολύμπου, παρουσιάζεται στο Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου, το οποίο βρίσκεται στη Λεπτοκαρυά.
Ο τόπος μας βρίθει από μοναστήρια και ξωκλήσια, τα οποία υπάρχουν στον Όλυμπο και ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Σε απόσταση 17 χλμ από το Λιτόχωρο, μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα, βρίσκεται η Παλαιά Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, την οποία ίδρυσε ο Άγιος το 1542. Μετά την καταστροφή της από τους Γερμανούς το 1943 μεταφέρθηκε νοτιότερα στο Μετόχι της , στη θέση Σκάλα.
Οι παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου μας, με τις καταγάλανες ακτές, αμμουδερές, βοτσαλωτές, ή ερημικές παραλίες, με καταλύματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Λεπτοκαρυά, Πλάκα Λιτοχώρου, Σκοτίνα, Παντελεήμονας, Πλαταμώνας, Ν. Πόροι, όλα δίπλα στο κύμα του Θερμαϊκού, βρίσκονται σε μία απέραντη ευθεία, που κινείται παράλληλα με τη θάλασσα. Άνετες παραλίες με τουριστική κίνηση, αλλά και μικροί ερημικοί κολπίσκοι, όλα σας “χαρίζονται” απλόχερα, καθώς είναι ελεύθερες και προσβάσιμες από όλους.
Πανέμορφοι παραδοσιακοί οικισμοί, αποτελούν τουριστικό προορισμό, καλοκαίρι αλλά και χειμώνα. Πιο δημοφιλής είναι ο οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα, αλλά εξίσου όμορφοι είναι οι οικισμοί των Παλαιών Πόρων και της Άνω Σκοτίνας.