Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου: Η ιστορία, το προσωπικό και ο σκοπός

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου: Η ιστορία, το προσωπικό και ο σκοπός

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου ιδρύθηκε το 1963 και αποτελεί την πρώτη δημιουργία Βιβλιοθήκης στο Νομό Πιερίας.

Την πρωτοβουλία και την ιδέα συνέλαβε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Λιτοχώρου σε συνεργασία με το Σύλλογο Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης και την τότε κοινότητα Λιτοχώρου.

Στεγάζεται σε δικό της κτίριο στην οδό Αγίου Νικολάου 15, δίπλα στο Δημαρχείο Λιτοχώρου. Πρόκειται για έναν χώρο άνετο, σε κεντρικό σημείο της κωμόπολης, δίπλα στο κεντρικό πάρκο, εύκολα προσβάσιμη και με θέα την κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου ύστερα από σχεδόν 60 χρόνια λειτουργίας και παρουσίας, διαθέτει σπάνιο υλικό για τον Όλυμπο στη συλλογή της, με θέα στο μυθικό βουνό, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στους επισκέπτες της περιοχής. Απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του Λιτοχώρου εντόπιους και μη.

Είναι δανειστική και περιλαμβάνει και παιδικό τμήμα. Διαθέτει βιβλία όλων των κατηγοριών, τραπέζια αναγνωστηρίου, προβολέα για ταινίες, επιτραπέζια παιχνίδια και έχει έκταση 120 τ.μ. Καθημερινά την επισκέπτονται κάτοικοι του Λιτοχώρου, αλλά και των γύρω περιοχών, τουρίστες και μαθητές για τις σχολικές τους εργασίες, για να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, Σκάκι, αλλά και φοιτητές που τη χρησιμοποιούν ως χώρο αναγνωστηρίου και εύρεσης πολύτιμων πληροφοριών γενικότερα. Τη Βιβλιοθήκη επίσης επισκέπτονται σχολικές τάξεις για να ενημερωθούν τα παιδιά, για να δανειστούν βιβλία και για να έχουν μία πρώτη επαφή με το χώρο της Βιβλιοθήκης. Υλοποιεί διάφορες εκδηλώσεις ως συνδιοργανώτρια με συλλόγους και φορείς.

Η Βιβλιοθήκη αποτελεί χώρο συνάντησης μαθητικών ομάδων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και φιλοξενεί ετερογενείς δραστηριότητες όπως μαθημάτων «Δημιουργικής γραφής» και «φιλαναγνωσίας» από καθηγητές του Γυμνασίου (κ. Μαγαλία και κ. Κολωνιάρη). Επίσης φιλοξενούνται μαθήματα «ΣΚΑΚΙ» από τον Σκακιστικό Όμιλο Κατερίνης. Χρησιμοποιείται από μαθητές Σχολείων, από φοιτητές και αποτελεί σημαντική πηγή βοηθημάτων και έντυπου υλικού.

Σήμερα αριθμεί 17.000 περίπου βιβλία, τα οποία είναι ταξινομημένα με το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης του Dewey και περιέχει στη συλλογή της όλο το φάσμα της ανθρώπινης γνώσης.

Η πληροφοριακή της συλλογή, η οποία δεν δανείζεται, περιλαμβάνει εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και παλιά ή σπάνια βιβλία γενικού ενδιαφέροντος.

Σημαντικό είναι το τμήμα τοπικής ιστορίας που περιλαμβάνει συμπόσια για τον Όλυμπο, πρακτικά συνεδρίων και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, βιβλία για την τοπική ιστορία από συγγραφείς του Λιτοχώρου, ψηφιακή συλλογή με καταγραφές δημοτικών τραγουδιών από λιτοχωρίτικες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πολύ σημαντικό και σπάνιο υλικό της αποτελούν οι εκδόσεις του Δήμου Λιτοχώρου, για το λόγο ότι καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της τοπικής ιστορίας του Λιτοχώρου. Επίσης υπάρχει συλλογή χαρτών που χρησιμοποιούνται ως πληροφοριακό υλικό για μαθητές και ενήλικες και τμήμα με διατριβές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου.

Αποτελεί μέλος της “Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων” και μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών και το 2012 ξεκίνησε η πρώτη καλοκαιρινή εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Η συγκεκριμένη συμμετοχή είχε ως αποτέλεσμα την απόκτηση πολλών παιδικών βιβλίων, σύγχρονο Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, προτζέκτορα και οθόνη προβολής. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή της στο Δίκτυο προσφέρει στη Βιβλιοθήκη σημαντικά οφέλη. Μέσα από τις ποικίλες δράσεις, τα παιδιά διαφόρων ηλικιών, έχουν αγαπήσει το χώρο της. Εκτός από ανάγνωση βιβλίων και αφήγηση παραμυθιών, γίνονται εκδηλώσεις μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, εργαστήρια με πειράματα, εργαστήρια δημιουργικής γραφής και λογοτεχνίας. Σε περασμένη τελετή λήξης τα παιδιά ενημερώθηκαν για την παιδική τους ασφάλεια τόσο της προσωπικής τους, δηλαδή το πως να προφυλάσσουν τον εαυτό τους από αγνώστους, αλλά και για την ασφάλεια κατά τη χρήση του διαδικτύου. Μοιράστηκε σχετικό φυλλάδιο και τέλος ακολούθησε φύτευση φυτών στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Επίσης το έτος 2014 πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων λειτουργίας της, παρουσία των αρχών, επισήμων και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε εκφώνηση ομιλίας για την πορεία της Βιβλιοθήκης και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Με την ενεργή συμμετοχή της στο Δίκτυο των Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος το 2015 πραγματοποίησε το πρόγραμμα “Συλλέγω εμπειρίες”.

Από το 2015 λειτουργεί Λέσχη Ανάγνωσης ενηλίκων με περίπου 25 μέλη που συναντιούνται στο χώρο της Βιβλιοθήκης, μία φορά το μήνα. Το 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό σε συνεργασία με τη Λέσχη Ανάγνωσης Συνταξιούχων Τραπεζοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και το 2018 συνάντηση με την συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου.

Το Δεκέμβριο του 2015, η Βιβλιοθήκη επιλέχθηκε για τη μεγάλη δωρεά από το ίδρυμα ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές ίδρυμα κοινωνικού και πολιτιστικού έργου) , από το προγράμματος Future Library, και πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση στο χώρο της. Επίσης εξασφαλίστηκε η δωρεάν ετήσια συνδρομή της Βιβλιοθήκης μας, στην Athens Review of Books.
Επίσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο επιλέχτηκε το προσωπικό της Βιβλιοθήκης για συνέντευξη για την πορεία του προγράμματος στο popaganda. gr.

Επίσης επιλέχθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με τη δράση “Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη…είναι ένας αρωματικός κήπος, να αποτελέσει μέρος του προωθητικού βίντεο που δημιουργήθηκε για την καλοκαιρινή εκστρατεία, με την υποστήριξη του Future Library.
Στη δράση ήταν μαζί μας η κα Σκαφίδα Νατάσα, η οποία μας φωτογράφησε, τράβηξε πλάνα και πήρε συνέντευξη απ’ τη βιβλιοθηκονόμο και τα παιδιά.

Στην πρώτη καλοκαιρινή εκστρατεία μας επισκέφτηκε η Δίον τηλεόραση με τη δημοσιογράφο κ. Μιχωλού Εύη τραβώντας πλάνα και παίρνοντας συνέντευξη στο προσωπικό της. Τη Βιβλιοθήκη επισκέφτηκε η ΕΡΤ 3 με τον δημοσιογράφο κ. Γκίνο Γρηγόριο, ο παρουσιαστής Ευτύχης Μπλέτσας και οι ηθοποιοί Γιάννης Μόρτζος, Τάκης Βαμβακίδης, Κώστας Βουτσάς, Δημήτρης Πιατάς. Επίσης έγιναν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Άννα Μπιθικώτση, τον Μητσιά, την Δήμου, τον Κλωναρίδη.

Δόθηκε συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας σε συνεργασία με την τότε δημοτική σύμβουλο υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης, κ. Ροδή Ελευθεριάδου και τον δημοσιογράφο κ. Γαλανό Ανδρέα.

Το 2017 τη Βιβλιοθήκη επισκέφτηκε ο υπεύθυνος συντονιστής της καλοκαιρινής καμπάνιας της Εθνικής Βιβλιοθήκης ο κ.Χρυσοστομίδης Γρηγόριος.

Από το 2003 έως το 2010 στην τοπική περιοδική έκδοση – εφημερίδα με τίτλο “Δημότης Λιτοχώρου”, διατηρήθηκε στήλη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τίτλο: «Τα νέα της Βιβλιοθήκης μας» και αναφερόταν προσεχείς εκδηλώσεις, αγορές και δωρεές βιβλίων από τη βιβλιοθηκονόμο. Επίσης γράφτηκε κείμενο για το ιστορικό της Βιβλιοθήκης και για τις εκδόσεις του πρώην Δήμου Λιτοχώρου της σειράς “Μελέτες και Έρευνες”. Πληροφορίες υπάρχουν στους δεμένους Δημότες ανά έτος και στην πτυχιακή διατριβή του προσωπικού της για την Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου.

Η σχολική εφημερίδα «Έκφραση» φιλοξένησε συνεντεύξεις από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

Από το έτος 2016 συμμετέχει στη χειμερινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της ΕΒΕ πραγματοποιώντας τέσσερις εκδηλώσεις κάθε μήνα, για ένα συγκεκριμένο θέμα, με τίτλο: «στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε θέμα».

Συμμετέχει στα «χριστουγεννιάτικα εργαστήρια» και στα «εργαστήρια για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου», στις 2 Απριλίου.

Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με γονείς για διάφορα θέματα, με απευθείας μετάδοση από ψυχολόγους και ειδικούς μέσω του διαδικτύου.

Επίσης συνεργάζεται με τον «Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου την IBBY» και πραγματοποιεί προγράμματα για παιδιά. Φιλοξένησε στο χώρο της την έκθεση με τις αφίσες της IBBY, την οποία επισκέφθηκαν όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Λιτοχώρου, ζωγράφισαν και έγραψαν το μήνυμά τους για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η συνεργασία με άλλες Βιβλιοθήκες είναι το ζητούμενο και συμμετέχει ενεργά σε συνεργασίες με άλλες Βιβλιοθήκες.

Το Δεκέμβριο του 2019 παραχώρησε βιβλία για το γράψιμο ευχών σε βιβλία από ενήλικες και από παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου, στο πλαίσιο της δράσης <<Win Cancer>> και τα βιβλία δωρίστηκαν σε καρκινοπαθείς.

Τον Απρίλιο του 2029, το προσωπικό της βραβεύτηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον Ελληνικό Κύκλο Παιδικού Βιβλίου (IBBY) με το βραβείο Βιβλιοθηκονόμου για το έτος 2019. Το έπαθλο της βράβευσης, ήταν βιβλία αξίας 300 ευρώ, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος τα οποία και προστέθηκαν στη συλλογή της Βιβλιοθήκης.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, πραγματοποίησε αρκετές βιβλιοπαρουσιάσεις με τους παρακάτω συγγραφείς, τον Φώτη Μεταλληνό, το Γιώργο Σκαμπαρδώνη, τον Βασίλη Τζανακάρη, τον Κλεάνθη Γρίβα, την Κίρα Σίνου κ.α. συγγραφείς.

Ο βραβευμένος παγκοσμίως καθηγητής των δικτύων υπολογιστών κ. Αθανάσιος Βασιλάκος μίλησε με απλό τρόπο στα παιδιά για τα δίκτυα.

Πρόσφατα έχουν πραγματοποιηθεί βιωματικά εργαστήρια με διάφορους τοπικούς κυρίως συγγραφείς παιδικών βιβλίων, όπως την Καίτη Νίκα Μάνου, τον Θάνο Κόσυβα, την Αναστασία Πέλλα, τη Γεωργία Βασιλειάδου, τη Μαρία Καραμπέλκου, τη Σοφιάννα Παϊδούση, την Τριανταφυλλιά Τσιακμάκη κ.α.

Πραγματοποιήθηκε πολύ σημαντικό εργαστήριο ρητορικής το Δεκέμβριο του 2019 με την Μαίρη Κανάκη για εφήβους με τίτλο: «Ο Σήφης λέει…» που είχε σκοπό να καλλιεργήσει τον προφορικό λόγο και την κριτική σκέψη των παιδιών, να δώσει την ευκαιρία για γόνιμο διάλογο και επικοινωνία, να ενισχύσει την ικανότητά τους να εκφράζονται δημόσια με άνεση και τέχνη και να τους κάνει τόσο καλούς ομιλητές, όσο και καλούς ακροατές που επεξεργάζονται σωστά κάθε πληροφορία.
Επίσης με την ίδια συγγραφέα, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο δημιουργικής γραφής με το πρώτο της βιβλίο με τίτλο: ‘Όταν το καλοκαίρι συναντά τον χειμώνα”.

Επίσης κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών πραγματοποιήθηκαν δωρεάν μαθήματα – workshop KEΝDAMA και YoYo (παιχνίδια δεξιότητας),που βοηθούν τα παιδιά να αφήσουν τις οθόνες και να παίξουν παρέα με άλλα παιδιά.

Τον Απρίλιο του 2019, πραγματοποιήθηκε συνδιοργάνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λιτοχώρου με τον Πολιτιστικό Όμιλο Λιτοχώρου για μια ποιητική βραδιά, παρουσιάζοντας την ποιητική συλλογή του Θάνου Κυρίτση.

Πολύ σημαντική υπήρξε και η αναβίωση του ξεχασμένου εθίμου εδώ και χρόνια της άρσης μικρών πετρών δια του στόματος, που έπρεπε να είναι σε αριθμό πολλαπλάσιο του 3 και χωρίς τη βοήθεια των χεριών, από τα νερά του Ενιπέα. Το έθιμο έγινε σε συνεργασία με τον Olympus Marathon.

Με την παρουσία του COVID 19 οι δράσεις της Βιβλιοθήκης αναπροσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα. Το Μάρτιο του 2020 πραγματοποιήσαμε το πρόγραμμα μέσω διαδικτύου «από τη Βιβλιοθήκη στο Σπίτι». Η Βιβλιοθήκη έστελνε υλικό σε όποιον ήθελε να πραγματοποιήσει τη δράση στο χώρο του και έστελνε με τη σειρά του υλικό μέσω e-mail πίσω στη Βιβλιοθήκη .

Για την καλοκαιρινή περίοδο και ύστερα από την ανακοίνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης για την μη πραγματοποίηση της καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2020, προτάθηκε το πρόγραμμα «από τη Βιβλιοθήκη στη φύση», στο οποί και συμμετείχε η Βιβλιοθήκη και πάλι διαδικτυακά, για την ασφάλεια όλων μας.

Τα ολιγομελή τμήματα των μαθημάτων ΣΚΑΚΙ συνεχίστηκαν στον εξωτερικό χώρο, διατηρώντας τις αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Η Βιβλιοθήκη μέσα από τις παραπάνω δράσεις, τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες, τα θεατρικά παιχνίδια, τα εργαστήριο δημιουργικής γραφής, ζωγραφική, κατασκευές, αφήγηση παραμυθιού, χριστουγεννιάτικες ευχές, τα παιχνίδια δεξιοτεχνίας, τα εργαστήριο ρητορικής και τα παιχνίδια σκέψης και λόγου, τις αναγνώσεις παιδικών βιβλίων και κατασκευών σε επισκέψεις Σχολείων του τόπου μας, την Ενθάρρυνση μαθητών του Γυμνασίου ώστε να χρησιμοποιούν το χώρο της Βιβλιοθήκης ως αναγνωστήριο κατά την περίοδο των εξετάσεων κυρίως, των διαδανεισμό παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων σε Σχολεία του Λιτοχώρου έχει ως στόχο την προώθηση της ανάγνωσης και της φιλαναγνωσίας, ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το χώρο της Βιβλιοθήκης ώστε η Βιβλιοθήκη να γίνει ανοιχτή προς την τοπική κυρίως κοινωνία και να συνεργάζεται με διάφορους φορείς. (Ομίλους, Σχολεία, Οργανισμούς). Εκτός από την εξυπηρέτηση κοινού, των δανεισμό βιβλίων και τη βοήθεια των μαθητών στις σχολικές τους εργασίες.

Στη Βιβλιοθήκη μαζεύονται τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια καπάκια από μπουκάλια για την απόκτηση αναπηρικών αμαξιδίων παιδιών, που το έχουν ανάγκη. Πρόσφατα δόθηκαν στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού και στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κατερίνης (ΕΝΕΕΓΥΛ), στη Διασωστική Ομάδα Κατερίνης και στον Δήμο Δίου Ολύμπου.

Επίσης συλλέγονται σχολικά είδη, τρόφιμα, είδη ρουχισμού και γίνεται διανομή σε άτομα που τα έχουν ανάγκη. Επίσης η Βιβλιοθήκη δέχεται καθημερινά δωρεές βιβλίων και καινούριων εκδόσεων από άτομα που τη στηρίζουν και την εμπλουτίζουν.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει σελίδα στο facebook, στο Google map, trip advisor, instagram, στο twitter ως Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου και Μυλωνίδου Αικατερίνη.

 

Λίγα λόγια για το προσωπικό της Βιβλιοθήκης:

Το μόνιμο προσωπικό της απαρτίζεται από τη Βιβλιοθηκονόμο Μυλωνίδου Αικατερίνη, πτυχιούχο Βιβλιοθηκονόμο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και στο Τμήμα Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη. Επίσης το 2019 βραβεύτηκε με τον τίτλο “Βραβείο σε Βιβλιοθηκονόμο” πανελλαδικά για το έτος 2019 από τον Ελληνικό Κύκλο Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ), για την προώθηση συστηματικών και αποτελεσματικών δράσεων στο παιδικό – νεανικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λιτοχώρου, που προάγουν την αναγνωσιμότητα των παιδικών βιβλίων.

Κατά καιρούς εργάζονται άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πραγματοποιούν την πρακτική τους φοιτητές του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Επιστημών Πληροφόρησης.

 

Σκοπός της Βιβλιοθήκης:

«Ο σκοπός της Βιβλιοθήκης μέχρι σήμερα παραμένει ο ίδιος. «Είναι η διάδοση της ανάγνωσης, η δημιουργία μελλοντικών φίλων του βιβλίου, η αισθητική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση, το κέντρισμα της φαντασίας καθώς και η ανάπτυξη του ερευνητικού και κριτικού πνεύματος. Η Βιβλιοθήκη προωθεί την εξάπλωση της γνώσης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, καθιστά και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την πραγμάτωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι δραστηριότητες και η αποστολή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λιτοχώρου συμπυκνώνονται στους κάτωθι στόχους:

  • Ενίσχυση της αναγνωσιμότητας και κάθε είδους σχετικής μορφωτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.
    • Ενημέρωση του κοινού σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τοπική κληρονομιά.
    • Συνεχής διεύρυνση των αναγκών των χρηστών της.
    • Ενίσχυση της τοπικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
    • Διάθεση τοπικών πηγών πληροφόρησης»