.
Ενημερωτική εκδήλωση γνωριμίας με τα νέα άτομα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας «Όλυμπος 2024» της ομάδας Ecogenia και την αποστολή του California Conservation Corps, διοργάνωσε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 η ΜΚΟ Ecogenia.
Πρόκειται για την πρώτη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση στην Ελλάδα που προωθεί τη βιωσιμότητα μέσω της συμμετοχής στα κοινά, της κατάρτισης και των ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους. Η Ecogenia επιχειρεί να συνδέσει την ελληνική νεολαία με οργανισμούς αφοσιωμένους στη δημιουργία βιώσιμων λύσεων σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Στόχος τους αποτελεί η εστίαση στην ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δίνοντας προτεραιότητα σε κοινότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση έκθεσης προόδου του έργου «Κοινωνική Υπηρεσία: Όλυμπος 2024» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στο Λιτόχωρο. Κατά τον χαιρετισμό της η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στη συνδρομή της Ecogenia για την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην τοπική κοινωνία, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής υπευθυνότητας. Αναφορικά με τον Όλυμπο, η υφυπουργός υπογράμμισε την αξία των δράσεων της Ομάδας καθώς συνδυάζουν την επίδραση οικοτουρισμού με τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, αναφέρθηκε στην πορεία της συνεργασίας του Δήμου με την Ομάδα, από την πρώτη επίσκεψη και παρουσίαση του σκεπτικού τους έως σήμερα, όπου η Ομάδα έχει δείγματα γραφής του έργου της με απτά αποτελέσματα, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη δράση, βάσει των δυνάμεών του. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι το έργο της Ομάδας είναι σημαντικό, καθώς χιλιόμετρα δασικών μονοπατιών έχουν συντηρηθεί. Πρόκειται για έργο που αποτελεί ταυτόχρονα και ερέθισμα προς την τοπική κοινωνία για συμμετοχή στις δράσεις αυτές.
Ακολούθως, τόσο ό Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, Πέτρος Παπαπέτρου, αναφέρθηκαν στη σημασία του έως τώρα έργου της Ecogenia στον Όλυμπο, στη συνεισφορά τους στην πυροπροστασία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου καθώς και στη σημασία περαιτέρω υποστήριξης του έργου της Ecogenia, τόσο στον Όλυμπο όσο και καθιέρωση της πρακτικής σε περισσότερα σημεία στη χώρα.
Τα μέλη της Ecogenia και τους προσκεκλημένους καλωσόρισε στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου (ΟΦΥΠΕΚΑ), Τριαντάφυλλος Μπίτος.
Η συνιδρύτρια της Ecogenia, Έρικα Σπαγάκου από την πλευρά της, υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης της Κοινωνικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα. Η ίδια τόνισε ότι στο δρόμο προς τη θεσμική αναγνώριση του μοντέλου αυτού στη χώρα μας, η Ecogenia έχει δώσει μεγάλη έμφαση τα τελευταία 3 χρόνια στην ενημέρωση των αρμοδίων θεσμών για το κοινωνικό πρόσημο του μοντέλου τόσο για τη μείωση της ανεργίας των νέων, όσο και στην κατάρτιση του μελλοντικού εργατικού δυναμικού της χώρας.
Ακολούθησε η παρουσίαση επισκόπησης της εξέλιξης του έργου μέχρι σήμερα από τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, συντονιστή του Προγράμματος Ecogenia, την Ανθή Πασχαλίδου, υπεύθυνη Ομάδας και του Θωμά Αρβανίτη, προϊστάμενο Έργων της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας. Παράλληλα έγινε αναφορά στα οφέλη του έργου τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και την τοπική κοινότητα, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη για κλιμάκωση του μοντέλου σε εθνικό επίπεδο.
.
Η εκδήλωση γνωριμίας έκλεισε με πεζοπορία – «αυτοψία εργασιών», σε ενδεικτικά σημεία στον Όλυμπο, όπου επιχειρεί η Ecogenia, με διαμόρφωση μονοπατιών και καθαρισμό των υφιστάμενων, όπως στην περιοχή του Αγιάννη, στο παρεκκλήσι της Παναγίας Παπανεκτάρη, κ.α.
Παρακολουθήστε στιγμιότυπα της εκδήλωσης στο ακόλουθο video:
.